Fysiotherapeut
Kinderfysiotherapie op ‘t Paalhoofd
WAT IS KINDERFYSIOTHERAPIE?
Kinderfysiotherapie is fysiotherapie voor kinderen van 0-18 jaar. De kinderfysiotherapeuten Anneke de Vos en Marlous van Ingen-de Waard uit Middelburg zijn hierin gespecialiseerd. Na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut hebben zij een vierjarige masteropleiding gevolgd specifiek gericht op fysiotherapie bij kinderen. Wij zijn een samenwerking gestart met kinderfysiotherapie Dauwendaele uit Middelburg. Tijdens hun werkzaamheden als kinderfysiotherapeut hebben zij ervaren dat het veel voordelen biedt voor kind, ouders, school en fysiotherapeut om nauw samen te werken met scholen en leerkrachte en soms ook fysiotherapie op school aan te bieden. Zo worden bijvoorbeeld de kinderen en ouders minder zwaar belast en zijn de lijntjes met leraren korter, waardoor de communicatie soepeler verloopt.
WANNEER KAN KINDERFYSIOTHERAPIE HELPEN?
De motorische ontwikkeling bij kinderen begint meteen na de geboorte. Kinderen leren omrollen, kruipen, staan, lopen, peuter- en kleutervaardigheden. Mede door deze ontwikkeling krijgen kinderen een steeds grotere zelfstandigheid. Bij de meeste kinderen verloopt deze ontwikkeling zonder problemen. Bij sommige kinderen echter is deze ontwikkeling verstoord of verloopt de motorische ontwikkeling langzamer. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Vaak wordt door ouders zelf opgemerkt dat de ontwikkeling van hun kind langzamer of anders verloopt dan bij andere kinderen. Maar het kan ook zijn dat het wordt opgemerkt door het consultatiebureau, op school of door de huisarts. Wanneer er problemen zijn in de motorische ontwikkeling kan een kind worden doorgestuurd naar een kinderfysiotherapeut, of kunnen ouders zelf contact met ons opnemen.
Naast problemen in de motorische ontwikkeling kunnen ook schrijf motorische problemen, orthopedische klachten, houding gerelateerde klachten of pijnklachten een reden zijn om doorverwezen te worden of contact op te nemen.
Meest voorkomende klachten kinderfysiotherapie
Er zijn diverse klachten en andere indicaties waarvoor u terecht kunt bij een kinderfysiotherapeut. Hieronder vindt u een overzicht met indicaties en klachten voor kinderfysiotherapie. Dit overzicht is uiteraard niet compleet. Heeft uw kind een klacht die er niet tussen staat maar waarvoor kinderfysiotherapie wellicht wel kan helpen? Neem gerust contact met ons op.
ZUIGELINGEN
- Voorkeurshouding/asymmetrische ontwikkeling
- Lage spierspanning
- Hoge spierspanning en overstrekken
- Achterstand in de motorische ontwikkeling
- Orthopedische aandoeningen
- Neurologische aandoeningen en syndromen
- Erbse parese
- Cerebrale parese
- Neuromusculaire aandoeningen
- Syndromen
PEUTERS EN KLEUTERS
- Achterstand in de motorische ontwikkeling
- Niet mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes met gym of op het schoolplein
- Afwijkend voortbewegen, zoals billenschuiven
- Veelvuldig vallen
- Afwijkend looppatroon
- Neurologische aandoeningen
- Orthopedische aandoeningen
- Sensorische informatieverwerkingsproblemen
- Zindelijkheidsklachten
JONGEREN
- Schrijf motorische problemen
- Houdingsproblematiek
- Pijnklachten of blessures
- Orthopedische klachten
- Neurologische aandoeningen
- Obesitas
- Hoofdpijn
- Concentratie problemen
- Sensorische informatieverwerkingsproblemen
WAT KUNT U VERWACHTEN?
Hoe gaan wij te werk?
Onderzoek:
Het onderzoek bestaat grofweg uit 2 onderdelen. De anamnese (het vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek. Hieronder leggen we verder uit wat u zich hierbij voor kunt stellen.
Vraaggesprek
Wellicht heeft u een hulpvraag voor uw kind of u krijgt van de docent van uw kind het advies contact met ons op te nemen. In beide gevallen kunt u een aanmeldformulier invullen (verkrijgbaar op school) en deze inleveren bij de intern begeleider.
Wij nemen contact met u op voor het inplannen van de intake. Tijdens de intake gaan wij met u en uw kind in gesprek om in kaart te brengen wat de hulpvraag precies is.
Over het algemeen worden er vragen gesteld over de voorgeschiedenis, hobby’s en sporten van uw kind, de motorische ontwikkeling tot dan toe, maar ook andere ontwikkelingsdomeinen, zoals bijvoorbeeld spel ontwikkeling, spraak-taal ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling komen aan bod.
Lichamelijk onderzoek:
Wanneer de hulpvraag op het gebied van de motorische ontwikkeling ligt zullen er test gedaan worden om het motorisch functioneren van uw kind in kaart te brengen. Deze tests bestaan veelal uit spelletjes.
Afhankelijk van de hulpvraag wordt er lichamelijk onderzoek gedaan, zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar mobiliteit van gewrichten, spierlengte of kracht.
Op basis van de intake en het onderzoek wordt gekeken of behandeling noodzakelijk is. Wanneer dit het geval is, wordt er in overleg met u een behandelplan opgesteld en wordt het behandeltraject gestart.
Behandeling:
Het doel van de behandeling is om passend bij de hulpvraag de motorische en/of bewegingsmogelijkheden van uw kind spelenderwijs te verbeteren. Vaak krijgt uw kind ook oefeningen aangeleerd die thuis herhaald kunnen worden.
Bij zuigelingen bestaat de behandeling voor een groot deel uit hanterings- en speladviezen aan ouders. U kunt samen met uw kind thuis oefenen.
Kinderen tot 2 jaar behandelen we in de regel aan huis, kinderen vanaf 3 jaar zien we bij ons op de praktijk of in een van onze nevenvestigingen.
Verwijzing en vergoedingen
Al sinds januari 2006 kunt U zonder verwijzing van een arts terecht voor onderzoek, en/of behandeling bij een fysiotherapeut.
Wanneer behandeling aan huis noodzakelijk is kan het zijn dat er toch een verwijzing nodig is. Dit is afhankelijk van uw verzekering. Twijfelt u of u een verwijzing nodig heeft? Neem gerust contact met ons op.
Wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website: